Επιστολή προς τους Δημοτικούς Συμβούλους (15 Απριλίου 2013)

Επιστολή προς τους Δημοτικούς Συμβούλους (15 Απριλίου 2013)

Συντάκτης:

triantafyllia.gr

Δημοσίευση

Δευτέρα, 15 Απρίλιος 2013

…Παρά δύναμυ τολνηταί και παρά γνώμην κινδυνευταί και τις δεινοίς ευέλπιδες…

Θουκυδίδης


Αξιότιμοι κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, σήμερα καλείστε να αποφασίσετε για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Ήλιδας και των δήμων του Βορείου τμήματος του νομού, συνολικού πληθυσμού τριάντα έξι χιλιάδων κατοίκων (36.000) και συνολικού όγκου σκουπιδιών δέκα επτά χιλιάδων τόνων ετησίως (17.000 τόνων) για δεματοποίηση στον ΧΑΔΑ Κονιδέϊκων.
Συνυπολογίζοντας δε και τον πληθυσμό του δήμου μας, στον ΧΑΔΑ των Κονιδέϊκων θα διαχειρίζονται απορρίμματα για δεματοποίηση τριάντα μία χιλιάδες τόνους (31.000), δηλαδή σαρανταπέντε τοις εκατό (45%) των συνολικών απορριμμάτων του νομού Ηλείας (στοιχεία περιβαλλοντικής μελέτης για το περίφημο εργοστάσιο).

Μετά από αυτά, τίθεται το ερώτημα ΠΟΙΟΣ είχε αυτή την ιδέα του σχεδιασμού αλλά και ΠΟΙΟΣ την αποδέχτηκε αυτή την καταστροφική για την περιοχή μας πρόταση χωρίς να συνεκτιμήσει:

1. Ότι καθημερινά ένας δεματοποιητής θα διαχειρίζεται απορρίμματα για δεματοποίηση εκατόν είκοσι επτά τόνους (127 τόνους) Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) όταν ο αντίστοιχος δεματοποιητής στον Πύργο διαχειρίζεται εξήντα τέσσερις τόνους ημερησίως με τόσα προβλήματα και μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής.

2. Σε περίπτωση βλάβης του δεματοποιητή και λόγω του ότι οι ΧΑΔΑ των δήμων θα κλείσουν οριστικά, τα απορρίμματα που θα αναλαμβάνουμε εμείς να διαχειριστούμε θα αποθηκεύονται προσωρινά στον ένα και μοναδικό ημιπαράνομο ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων) που λειτουργεί στα Κονιδέϊκα.

3. Όλος αυτός ο συρφετός των πεπαλαιωμένων απορριμματοφόρων, τα οποία δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση, θα περνάει μέσα από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης (Αντωνίου Πετραλιά, Γεωργ. Παπανδρέου, Ευαγγελιστρίας, Φραγκαβίλλας) ρυπαίνοντας για δύο τουλάχιστον χρόνια (στην καλύτερη περίπτωση) συμβάλλοντας έτσι στην περεταίρω υποβάθμιση όλου του νότιου τμήματος της πόλης μας.

4. Και το σημαντικότερο, ο επί σαράντα πέντε χρόνια λειτουργίας ΧΑΔΑ των Κονιδέϊκων, ο οποίος είναι ο παλαιότερος του νομού και η περιοχή αυτή είναι από τις πιο επιβαρημένες οικολογικά περιοχές του νομού, σας ζητούν όχι μόνο να παραμείνει ενεργός αλλά να αναβαθμιστεί και για κάποια χρόνια ακόμη.

Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το χώρο για να διαπιστώσετε την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται από την λειτουργία του, που αρχίζει από τα Κονιδέϊκα και τελειώνει στην παραλιακή ζώνη του Παλουκίου.

5. Όσο για τις διαβεβαιώσεις που θα δοθούν ότι ο ΧΑΔΑ θα αποκατασταθεί και πολλά άλλα, αυτά είναι λόγια του αέρα. Σας θυμίζουμε ότι ο ΧΑΔΑ έπρεπε να έχει κλείσει από τον Ιούλιο του 2011 (Απόφαση Δημ. Συμβ. Ήλιδας 336/2011), όπως επίσης και με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (Αριθ. Πρωτ. οικ. 11285/278357/27-11-2012) και συνεχίζει να λειτουργεί παρά τις αποφάσεις χωρίς κανένα έλεγχο.

Σας γνωρίζουμε επίσης ότι ο δήμος Ήλιδας έχει υποβάλλει ένσταση κατά της απόφασης αυτής που είναι αντίθετη με την απόφαση που έχετε πάρει. Πραγματικά απόλυτη συνέπεια των κρατούντων.


Μετά από όλα αυτά αξιότιμοι κύριοι του δημοτικού συμβουλίου, μην συναινέσετε στην περεταίρω εγκληματική περιβαλλοντική υποβάθμιση όλης αυτής της τεράστιας περιοχής. Μην γίνετε επήλυδες στην πόλη που σας ανέδειξε κοινωνικά, επαγγελματικά και σας τίμησε με στο ανώτατο αξίωμα του εκλεγμένου διαχειριστή της.

Ελπίζουμε έστω και την τελευταία στιγμή, οι εισηγητές αυτής της καταστροφικής πρότασης για την περιοχή να καταλάβουν το άτοποβ της ενέργειάς τους αυτής και να την αποσύρουν για το καλό όλων μας.

Αμαλιάδα 15 Απριλίου 2013
Εκ του συλλόγου Αλήσιος Λόφος