ΥΠΕΡ του εργοστασίου στον αρχαιολογικό χώρο και ο Χριστοδουλόπουλος

ΥΠΕΡ του εργοστασίου στον αρχαιολογικό χώρο και ο Χριστοδουλόπουλος

Συντάκτης:

triantafyllia.gr

Δημοσίευση

Σάββατο, 26 Ιούλιος 2014

Πηγή

ΠΡΩΤΗ

Το δημοσίευμα της «ΠΡΩΤΗΣ»

Δ.Σ ΗΛΙΔΑΣ: "ΟΧΙ" σκουπίδια στην Τριανταφυλλιά!

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, δηλαδή από τον πρόεδρο του ΦοΣΔΑ και δήμαρχο Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη, επιβεβαιώθηκε ο ισχυρισμός πως στην περίπτωση που ο δήμος Πύργου, προχωρήσει στην τοποθέτηση και λειτουργία δεματοποιητή στην Τριανταφυλλιά τότε αυτόματα «η Ηλεία χάνει το εργοστάσιο διαχείρισης των απορριμμάτων».

Στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ήλιδας, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, αναγνωρίστηκε το πρόβλημα του Πύργου αναφορικά με τα απορρίμματα, αλλά τονίστηκε πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να «τορπιλίσει» ένα έργο για το οποίο παλεύουν οι αιρετοί του νομού τα τελευταία δέκα χρόνια και έφτασε επιτέλους σε στάδιο υλοποίησης. Σε ότι αφορά για τα 30 στρέμματα που του παραχωρήθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, ο κ Λυμπέρης είπε πως ήδη έχουν αδειοδοτηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις ανάγκες του εργοστασίου. Οπότε, τόνισε «δεν μπορεί κανείς να τα αδειοδοτήσει εκ νέου για άλλη χρήση. Βέβαια ο ΦοΣΔΑ με τοπογραφικό ζήτησε να εξαιρεθούν από το σύνολο των 300 στρεμμάτων που του έχουν παραχωρηθεί. Όμως η αδειοδότηση υφίσταται και όποιος εκδώσει νέα θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου». Στην τοποθέτησή του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος προκάλεσε την έκτακτη χθεσινή συνεδρίαση, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται κανένα «τοπικιστικό θέμα» αλλά σε καμία περίπτωση «ο δήμος δεν θα αφήσει να δημιουργηθεί στην Τριανταφυλλιά ένα νέο Ποτόκι αφού σε βάθος χρόνου θα αποθηκευτούν εκεί 100 χιλιάδες μπάλες με σκουπίδια του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας». Σε καμία περίπτωση, συμπλήρωσε «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο την κατασκευή του εργοστασίου που λύνει οριστικά το πρόβλημα των απορριμμάτων όλης της Ηλείας».

Γ. Λυμπέρης : «Τρώμε τα σωθικά μας»

Αυτός ο νομός είναι φαινόμενο, δήλωσε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Γιάννης Λυμπέρης για να συνεχίσει λέγοντας «καταφέρνουμε μόνοι μας να δημιουργούμε εσωτερικά προβλήματα. Να τρώμε τα σωθικά μας. Τόσο ο νυν δήμαρχος Πύργου όσο και ο νεοεκλεγείς που είχε διατελέσει στην ίδια θέση πριν 8 χρόνια γνωρίζουν τι ακριβώς έχουμε κάνει για να προχωρήσει το θέμα του εργοστασίου που λύνει οριστικά το πρόβλημα του νομού. Εάν λοιπόν για οποιοδήποτε λόγο ο δήμος Πύργου κουβαλήσει σκουπίδια στην Τριανταφυλλιά τότε όλοι ξέρουν και ξέρουμε πως ακυρώνεται το εργοστάσιο. Και το κυριότερο. Ο Πύργος δεν θα λύσει το πρόβλημά του. Θα πάει τα απορρίμματα εκεί για δυο μήνες και τέλος. Μετά τι θα κάνουν;» Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με όσα είπε ο κ Λυμπέρης «στο δήμο Πύργου θα πρέπει να ξέρουν πως δεν μπορούν να τοποθετήσουν δεματοποιητή στην Τριανταφυλλιά. Η έκταση που τους παραχωρήθηκε έχει ήδη αδειοδοτηθεί για τις ανάγκες του εργοστασίου. Ο Φορέας στην συνέχεια ζήτησε την εξαίρεσή της αλλά η άδεια υφίστατε. Ποια λοιπόν υπηρεσία και ποιος υπάλληλος θα εκδώσει άδεια χωρίς να πάει φυλακή; Κανένας πιστεύω. Επίσης πρέπει να πω ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ηλεία να ξαναβρεί 16 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ για την κατασκευή μιας τέτοιας μικρής μονάδας. Έτσι, εάν ο Πύργος αποφασίσει να προχωρήσει, το εργοστάσιο χάνεται χρήματα δεν θα ξαναβρούμε και τότε να δούμε πόσο θα κοστίσει στον καθένα από εμάς η διαχείριση των απορριμμάτων». Εμείς, κατέληξε ο κ Λυμπέρης, «ως φορέας που έχει την ευθύνη της κατασκευής του εργοστασίου δεν θα επιτρέψουμε να μπει σε κίνδυνο. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να τορπιλίσει το έργο που λύνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο νομός».

Χ. Χριστοδουλόπουλος «Μόνη λύση το εργοστάσιο»

Είναι κατανοητό και απόλυτα σεβαστό από όλους το πρόβλημα του Πύργου, τόνισε στην τοποθέτησή του ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος για να συνεχίσει λέγοντας «και για μας εδώ στην Ήλιδα δεν είναι ωραίο να ξέρουμε πως στα 20 χιλιόμετρα μακριά μας οι άνθρωποι δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους. Όμως δεν ανεχόμαστε την πρόκληση από αιρετούς του δήμου Πύργου. Και δεν υπάρχει απολύτως κανένα ζήτημα τοπικισμού». Όμως, συνέχισε «οι δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας λένε πως θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο Ποτόκι στην Τριανταφυλλιά. Η προσπάθεια ξεκίνησε με τη Χάλκοβα και τώρα πάει Τριανταφυλλιά. Λοιπόν η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε για δυο λόγους. Ο πρώτος αφορά ολόκληρο το νομό. Δηλαδή δεν θα αφήσουμε κανέναν να τορπιλίσει τη μοναδική μας ευκαιρία για να λυθεί το θέμα των απορριμμάτων. Να ακυρωθεί η κατασκευή του εργοστασίου. Ο δεύτερος είναι πως δεν θέλουμε 100 χιλιάδες δέματα απορριμμάτων των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας στην Τριανταφυλλιά. Αυτά τα δέματα αν παραμείνουν δυο χρόνια και δεν επεξεργαστούν τότε θα έχουμε δίπλα μας μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί».

ΟΧΙ από Κολόσακα – Σμέρο

Τη θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης όπως αυτή έχει διατυπωθεί από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η λύση του εργοστασίου στην Τριανταφυλλιά και είναι αρνητική διατύπωσε ο επικεφαλής της κ Άγγελος Κολόσας. Μάλιστα στην τοποθέτηση του είπε πως είναι αρνητικός στην τοποθέτηση και λειτουργία του δεματοποιητή στην Τριανταφυλλιά αλλά και τα Κονιδέικα. Ζήτησε δε να ακυρωθούν οι προγραμματικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ του δήμου Ήλιδας και των δήμων Πηνειού και Ανδραβίδας – Κυλλήνης ενώ αναφορικά με την κατασκευή του εργοστασίου ο κ Κολόσακας είπε πως θα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση η οποία θα χρηματοδοτηθεί 100% από την Πολιτεία. «Πραξικοπηματικού τύπου» χαρακτήρισε τη πρόθεση του δήμου Πύργου να λειτουργήσει δεματοποιητή στην Τριανταφυλλιά ο επικεφαλής της παράταξης «Αριστερά στην Ήλιδα» κ Τάσος Σμέρος. Θα πρέπει είπε ο κ Σμέρος «να ακουστεί ομόφωνα το όχι μας σε αυτές τις πρακτικές με τις μονομερείς ενέργειες του δήμου Πύργου».

Ακυρώνεται η μελέτη του εργοστασίου

Ιδιαίτερη αίσθηση προξένησε η τοποθέτηση του Αβραάμ Μπούρα. Ειδικότερα ο κ Μπούρας είπε «κατανοούμε το πρόβλημα του Πύργου αλλά εμείς δεν μπορούμε να το λύσουμε. Μπορεί ο ίδιος και ίσως ο ΦοΣΔΑ. Όμως θα πρέπει να ξέρουν όλοι πως για την κατασκευή του εργοστασίου και του ΧΥΤΥ εγκρίθηκε μια περιβαλλοντική μελέτη η οποία κατέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση. Εάν ο Πύργος προχωρήσει στην τοποθέτηση δεματοποιητή, αλλάζουν οι συνθήκες και κατ' επέκταση ακυρώνεται η μελέτη και ακολούθως το εργοστάσιο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν στο δήμο του Πύργου». Η πρώην πρόεδρος του ΔοΣΔΑ Νίκη Κοκκαλιάρη κάλεσε το νεοεκλεγέντα δήμαρχο Πύργου να αφήσει την Τριανταφυλλιά και να προχωρήσει σε εύρεση άλλης λύσης η οποία να μη θέτει σε κίνδυνο την κατασκευή του εργοστασίου. Στην χθεσινή συνεδρίαση παρευρέθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξαρτησία» Νίκος Διαμαντόπουλος, νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι της περιοχής.

Κώστας Γιάλπας