Ο υπουργός δίνει λεφτά για μεταφορά αλλά...

Ο υπουργός δίνει λεφτά για μεταφορά αλλά...

Συντάκτης:

Super User

Δημοσίευση

Τετάρτη, 25 Ιούνιος 2014

Πηγή

Εφημερίδα ΠΡΩΪΝΗ

Εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ

Χρήματα για τα σκουπίδια: Δέσμευση των τακτικών πόρων αντιπρότεινε ο υπουργός Εσωτερικών

Προκαταβολή 1 εκ. ευρώ από τους Κ.Α.Π για την χρηματοδότηση της μεταφοράς των σκουπιδιών του Πύργου η πρόταση Ντινόπουλου

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου

Γράφαμε στο χθεσινό ρεπορτάζ της «Πρωϊνής» για την επίσκεψη των δημάρχων Πύργου Μ. Παρασκευόπουλου και Ήλιδας Γ. Λυμπέρη στην Αθήνα, στον υπουργό Εσωτερικών, ότι το συμπέρασμα της συνάντησης με τον κ. Αργύρη Ντινόπουλο για το θέμα των σκουπιδιών του Πύργου, ότι η «εξέδρα» πετάει το μπαλάκι στο νέο δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή.

Και στο κάδρο εκ των πραγμάτων μπαίνει ο νέος δήμαρχος Πύργου, αφού εκείνος είναι που θα διαχειριστεί το καυτό θέμα των σκουπιδιών από το Σεπτέμβριο και είναι λογικό να έχει λόγο ειδικά όταν πρόκειται ο δήμαρχος που αποχωρεί να δεσμευτεί για αποφάσεις που θα ακολουθήσουν την νέα δημοτική αρχή. Οι δύο δήμαρχοι Παρασκευόπουλος- Λυμπέρης που συνοδεύονταν ακόμα από τον αντιδήμαρχο Πύργου Λάμπη Αριστειδόπουλο και τον αντιδήμαρχο Ολυμπίας Πέτρο Γιαννακόπουλο- στην συνάντηση παρέστη και ο βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης- ζήτησαν έκτακτη χρηματοδότηση της τάξης του 1 εκ ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για την μεταφορά των σκουπιδιών του Πύργου σε νόμιμο ΧΥΤΑ. Ανέλυσαν στον κ. Ντινόπουλο το πώς έχει η κατάσταση και τον όλεθρο που έχει περάσει ο Πύργος από τα σκουπίδια, τονίζοντας ότι το αδιέξοδο είναι ξανά μπροστά μας σε λίγο καιρό που θα ολοκληρωθεί η επιχείρηση μεταφοράς στην Ναύπακτο και ζήτησαν να επειδή ο δήμος βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, να επιχορηγήσει τη μεταφορά το Υπουργείο Εσωτερικών, για να μην μπει σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Ο υπουργός ωστόσο, αν και τόνισε ότι κατανοεί την κατάσταση, απάντησε ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει μια νέα μεταφορά, γιατί όλη η Ελλάδα έχει ανάλογα προβλήματα και ότι πρέπει να θέσει το θέμα στον κ. Σταϊκούρα και αντιπρότεινε να λάβει ο δήμος το ποσόν που ζήτησε ως προκαταβολή από τους ΚΑΠ ( Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) που του αναλογούν. Ωστόσο οι πληροφορίες μας λένε ότι ο δήμος Πύργου έχει ήδη λάβει ως προκαταβολή από τους ΚΑΠ έναν μήνα ( περίπου 500.000 ευρώ) για να καλύψει μέρος της μεταφοράς των σκουπιδιών στην Ναύπακτο και αν αποδεχθεί την πρόταση Ντινόπουλου θα πρέπει να δεσμεύσει για το σκοπό αυτό ως προκαταβολή της χρηματοδότησης, δύο ακόμα δόσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε να μάθει αν συμφωνεί ο νέος δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής με μια τέτοια προοπτική, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μίλησαν και τηλεφωνικώς. Μετά το πέρας της συνάντησης της Ηλειακής αντιπροσωπείας με τον υπουργό Εσωτερικών, ο κ. Παρασκευόπουλος ενημέρωσε τον κ. Λιατσή τηλεφωνικά για τα τεκταινόμενα στο γραφείο του Υπουργού καθώς και για την αντιπρόταση Ντινόπουλου για την δέσμευση και προκαταβολή πόρων των ΚΑΠ του δήμου Πύργου.

Δήλωση Μάκη Παρασκευόπουλου

Μια συνολική δήλωση στην «Πρωϊνή» για το θέμα των σκουπιδιών, έκανε χθες και ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος αναφερόμενος αφενός στην επίσκεψή του στην Αθήνα και στον σκοπό της συνάντησης με τους άλλους Ηλείους φορείς με τον υπουργό Εσωτερικών και αφετέρου στις ενέργειες που γίνονται για την εξασφάλιση χώρου που θα φιλοξενήσει το δεματοποιητή του Πύργου τονίζοντας:
«Η αποκομιδή των σκουπιδιών γίνεται κανονικά πλέον με μεταφορά τους στο ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας Ναυπάκτου. Έχουμε διασφαλίσει τη μεταφορά ποσότητας τουλάχιστον για δυο μήνες ακόμη. Γεγονός είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να καλύψουν τη δαπάνη της μεταφοράς και της ταφής, για το λόγο αυτό απευθυνθήκαμε στον υπ. εσωτερικών ζητώντας έκτακτη χρηματοδότηση για να μην ξαναζήσει ο δήμος Πύργου τον εφιάλτη που έζησε τους προηγούμενους μήνες. Παράλληλα, ενεργούμε για την εξασφάλιση χώρου για να μεταφερθεί ο δεματοποιητής του Πύργου, δηλαδή θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει έτσι ώστε να δρομολογήσουμε τη λύση για την επόμενη δημοτική αρχή. Θεωρούμε ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεργαστούμε δημιουργικά με όλες τις παρατάξεις και το νέο Δήμαρχο».

Ξεκάθαρη θέση από τον Λ. Αριστειδόπουλο

Ωστόσο, την θέση του για το θέμα των σκουπιδιών, ξεκαθάρισε χθες και ο αντιδήμαρχος Πύργου κ. Λάμπης Αριστειδόπουλος που είχε παραστεί στην συνάντηση της Αθήνας με τον υπουργό Εσωτερικών. Ο κ. Αριστειδόπουλος στην ουσία, διαχωρίζει την θέση του, τονίζοντας ότι «εγώ δεν προσυπογράφω την πρόταση Ντινόπουλου για να λάβει ο δήμος Πύργου προκαταβολή και να δεμσεύσει πόρους από τους ΚΑΠ για την μεταφορά των σκουπιδιών και είμαι υπέρ της εξεύρεσης μιας μονιμότερης λύσης μέχρι να ολοκληρωθεί το εργοστάσιο και ο ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά και θα κάνω ότι είναι δυνατόν για την εξασφάλιση χώρου και μεταφορά εκεί του δεματοποιητή. Είμαι στο ΦΟΣΔΑ Ηλείας αντιπρόεδρος από το 2006, έχω παλέψει μαζί με όλους τους φορείς για να δρομολογηθεί το εργοστάσιο και θα διαφυλάξω με κάθε τρόπο το έργο. Θα μου ήταν πολύ εύκολο να παραιτηθώ και από αντιδήμαρχος, όμως μέχρι την τελευταία μέρα θα παραμείνω στη θέση μου γιατί έχω ηθικό χρέος απέναντι στην τοπική κοινωνία και θα εργαστώ προς την κατεύθυνση μιας πιο μόνιμης λύσης από εκείνη της μεταφοράς των σκουπιδιών.»

Λιατσής για τα σκουπίδια: «Ο Πύργος μέσα στα όρια του θα κάνει ότι είναι συμφέρον για το δήμο»

Αποκλειστική συνένετευξη στην «Πρωινή» του νεοκλεγέντος δημάρχου Γαβρίλη Λιατσή

ΕΡ Το πρώτο δύσκολο πράγμα που θα κληθείτε κ. δήμαρχε να αντιμετωπίσετε με το... καλημέρα, είναι εκείνο των σκουπιδιών.

ΓΛ Για το θέμα των σκουπιδιών δεν θα πω απολύτως τίποτα, γιατί είναι το πιο σοβαρό που αντιμετωπίζει η παρούσα δημοτική αρχή . Η άποψη η δική μου είναι επικουρική μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω άποψη. Όπου χρειάζεται επειδή η παράταξή μου είναι στο Δ.Σ λέμε την άποψή μας, δεν χρειάζεται να παρουσιάσουμε τον ευρύτερο σχεδιασμό μας ο οποίος χαίρομαι που δεν απέχει σχεδόν καθόλου από το σχεδιασμό των άλλων παρατάξεων στο Δ.Σ και επίσης χαίρομαι που επιτέλους υπάρχει ένα θέμα που έχει σχεδόν κοινό παρανομαστή για όλους μας. Με καλή διάθεση θα βρούμε κοινά σημεία κι εκεί όπου δεν υπάρχουν μεταξύ των παρατάξεων.

ΕΡ: Δηλαδή βουνά σκουπιδιών με το δικό σας «καλημέρα» δεν θα δούμε στον Πύργο ξανά;

Γ.Λ Εξαρτάται που θα έχει φτάσει η παρούσα δημοτική αρχή. Ελπίζω ότι το τελευταίο βήμα του σημερινού δημάρχου, να είναι βήμα ανάλογο με την ιστορία ενός ανθρώπου που κάθισε 8 χρόνια στο δημαρχείο και έχω την εντύπωση από μια συζήτηση που έκανα μαζί του, ότι έχει την φιλοδοξία να μην αφήσει χάος φεύγοντας και την τελευταία στιγμή να έχει κάνει το σωστό. Εγώ δεν θα αναλωθώ στο να λέω ότι αυτό ή το άλλο δεν έγινε σωστό, εγώ κοιτάω μπροστά.

ΕΡ: Εγώ θα επιμείνω κ. δήμαρχε, γιατί υπάρχει ένα ανοιχτό θέμα Τριανταφυλλιάς σε παρακείμενο χώρο του εργοστασίου που έχει απασχολήσει το Δ.Σ Πύργου και που φάνηκε ότι εξελίσσεται σε πεδίο σύγκρουσης.

Γ.Λ Θα πω μόνο τούτο: Ο Πύργος προσδιορίζεται από τα νέα γεωγραφικά όρια που ο Καλλικράτης θέλησε να έχει και μέσα σε αυτά τα όρια θα κάνει ότι είναι συμφέρον για την πόλη. Δεν μπορεί να τον εμποδίσει κανένας μα κανένας να χρησιμοποιήσει οτιδήποτε ανήκει στον διοικητικό και γεωγραφικο του χώρο. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τις όμορες πόλεις τους ευχόμαστε τα καλύτερα, όπου χρειαστούν την βοήθειά μας θα την έχουν, δεν θα επιτρέψουμε όμως σε κανέναν να κάνει κάτι που θα βλάψει το δήμο μας. Εγώ περνάω ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, σεβασμού και εκτίμησης και ελπίζω να ισχύσει και αμφίδρομα.