Μάκης Παρασκευόπουλος: « Αλήθειες και ψέματα για την Τριανταφυλλιά»

Μάκης Παρασκευόπουλος: « Αλήθειες και ψέματα για την Τριανταφυλλιά»

Συντάκτης:

triantafyllia.gr

Δημοσίευση

Σάββατο, 21 Ιούνιος 2014

Πηγή

ilialive.gr

Η ανακοίνωση του δήμου Πύργου για απορρίμματα και Τρινταφυλλιά

«Είναι αυτονόητο και προφανές για κάθε καλόπιστο πολίτη ότι η εγκατάσταση του δεματοποιητή και η προσωρινή αποθήκευση των απορριμμάτων του δήμου μας στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, δηλαδή πλησίον της έκτασης που έχει μισθώσει ο Φορέας Διαχείρισης του Νομού και ήδη κατασκευάζεται ο ΧΥΤΥ και πολύ σύντομα θα κατασκευαστεί και το εργοστάσιο , θα αποτελούσε την βέλτιστη λύση για το περιβάλλον και την οικονομία. Η έκταση της Τριανταφυλλιάς βρίσκεται στην καρδιά του αγροτοδασικού κτήματος της Ι.Μ. Φραγκοπηδήματος και έχει εκμισθωθεί στο Φορέα Διαχείρισης στερεών αποβλήτων του Ν.Ηλείας από τη Μονή για το σκοπό αυτό.

Η λειτουργία των δεματοποιητών ,τόσο του δήμου Πύργου όσο και του δήμου Ηλιδας , αδειοδοτείται με βάση τον προγραμματισμό μελλοντικής επεξεργασίας και απορρόφησης των δεμάτων από το εργοστάσιο που πρόκειται να κατασκευαστεί στη Τριανταφυλλιά.

Η δημοτική αρχή Πύργου από την πρώτη στιγμή ερεύνησε την πιθανότητα εύρεσης χώρου πλησίον της Τριανταφυλλιάς για την εγκατάσταση του δεματοποιητή. Όταν στη καρδιά της κρίσης ,πριν τα Χριστούγεννα ,εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη να συμβάλλει για την επίλυση του προβλήματος με προσφορά έκτασης από το κτήμα Φραγκοπηδήματος , ερευνήσαμε διεξοδικά ολόκληρη την περιοχή που βρίσκεται μέσα στα διοικητικά όρια του δήμου μας ,περιμετρικά της Τριανταφυλλιάς. Αφού δεν βρέθηκε τίποτε απολύτως, καταλήξαμε στην αγροτολειβαδική έκταση της Χάλκοβας ,800 περίπου μέτρα από την Τριανταφυλλιά με τα γνωστά επακόλουθα δηλ.το Δασαρχείο Πύργου να στραφεί εναντίον μας και να μας σταματήσει με τον ισχυρισμό ότι η έκταση αυτή ήταν αναδασωτέα .

Στη συνέχεια εξασφαλίσαμε τη χρήση νέας έκτασης-ελαιώνα στη θέση Χάλκοβα –Μήλεσι ,που σύμφωνα με την υπόδειξη του Δασαρχείου Πύργου ,δεν ήταν αναδασωτέα και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προσωρινή αποθήκευση των απορριμμάτων. Δυστυχώς ,και πάλι, μας απαγορεύτηκε η είσοδος στη νέα έκταση από το Δασαρχείο Πύργου , γιατί το Δασαρχείο Πύργου ,χαράσσοντας άτεγκτα το όριο της αναδασωτέας περιοχής ,έκρινε ότι η πρόσβαση της έκτασης αυτής , επιφανείας 15 τ.μ. περίπου, είναι αναδασωτέα.

Στις αρχές Απριλίου κάτοικος της περιοχής Φραγκοπηδήματος προσφέρθηκε να πουλήσει στο δήμο Πύργου, για την προσωρινή αποθήκευση των απορριμμάτων, αγρόκτημα 19 περίπου στρεμμάτων που συνορεύει Δυτικά και Νότια με την έκταση της Τριανταφυλλιάς. Απευθυνθήκαμε αμέσως στο Δασαρχείο Πύργου προσκομίζοντας και το σχετικό συμβόλαιο προκειμένου να ελέγξουμε εάν το ακίνητο αυτό ήταν καθαρό και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διαχείριση απορριμμάτων. Ο Δασάρχης Πύργου ,μετά από έλεγχο που διενήργησε μας απέτρεψε ,λέγοντάς μας ότι το ακίνητο ήταν δασικό.

Θεωρώ υποχρέωσή μου την αναφορά στα παραπάνω για να καταδείξω πόσο ανόητη και κακόβουλη είναι η σπερμολογία ότι δήθεν η δημοτική αρχή για κάποιο μυστηριώδη λόγο ήταν αντίθετη με την άποψη να εγκατασταθεί ο δεματοποιητής στη Τριανταφυλλιά. Η δημοτική αρχή ήταν βεβαίως αντίθετη στην ανέξοδη και λαϊκίστικη πρόταση να μεταφέρουμε εδώ και τώρα, τα απορρίμματα και το δεματοποιητή στην έκταση της Τριανταφυλλιάς όπου κατασκευάζονται ο ΧΥΤΥ και το εργοστάσιο του νομού, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης. Γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε με βεβαιότητα στη ματαίωση του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης ,για το οποίο παλεύουμε πάνω από τρεις δεκαετίες.

Σε καμιά όμως περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι να εγκατασταθεί ο δεματοποιητής στην Τριανταφυλλιά σε άλλη έκταση εκτός αυτής των 265 στρεμμάτων του Φορέα Διαχείρισης. Και προσπαθήσαμε ,σοβαρά και υπεύθυνα, προς την κατεύθυνση αυτή.

Ήδη έχουμε συστήσει διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία χειρίζεται το θέμα παραχώρησης από την Ι.Μ. Φραγκοπηδήματος έκτασης που υπέδειξε πρόσφατα ο δασάρχης Πύργου, συνορευόμενης Δυτικά και Νότια με την μισθωμένη από τον Φορέα έκταση .Η «ειρωνεία» βέβαια είναι ότι η έκταση αυτή ταυτίζεται με την έκταση που μόλις δυό μήνες πριν επιχειρήσαμε να αγοράσουμε ,αλλά μετά από έλεγχο ο δασάρχης μας απέτρεψε .

Εάν τελικά ευοδωθεί η παραχώρηση στο δήμο της έκτασης αυτής ,μπορούμε να ελπίζουμε ότι ο εφιάλτης δεν θα εμφανιστεί ποτέ πιά στο δήμο μας. Αρκεί να είμαστε ενωμένοι ,και να μην προσπαθήσουν κάποιοι να κερδοσκοπήσουν ξανά από τα αδιέξοδα. Αλλωστε ο στόχος τους να πλήξουν την δημοτική αρχή επιτεύχθηκε.

Όσον αφορά τις δηλώσεις των ηγεσιών του δήμου Ηλιδας , ας περιοριστούν στα του δήμου τους. Η εξαγωγή του εσωτερικού διχασμού στον όμορο δήμο δεν αποτελεί λύση για κανέναν. Αντίθετα όποτε επιχειρήθηκε στο παρελθόν μόνον δεινά έφερε για όλους, και μόνον δεινά θα φέρει στο μέλλον.»