Έγκλημα διαρκείας η διαχείριση των απορριμμάτων

Έγκλημα διαρκείας η διαχείριση των απορριμμάτων

Συντάκτης:

triantafyllia.gr

Δημοσίευση

Κυριακή, 15 Ιούνιος 2014

Πηγή

Δελτίο Τύπου

Αυτά που ζούμε στον Πύργο με τα σκουπίδια στις αυλές μας και στα παράθυρα μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτά που λέει εδώ και χρόνια το ΚΚΕ. Ότι η πολιτική που εφαρμόζουν έχει σκοπό να νομιμοποιήσει στην συνείδηση του απλού κόσμου ότι η Διαχείριση των απορριμμάτων, όπως και άλλων υπηρεσιών, θα περάσουν στα χέρια ιδιωτών. Αυτό το νόημα έχει και η συζήτηση που κάνει ο Δήμος μέσω του τύπου για την ΑΜΕΣΗ διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Φυσικά όπως έχουμε πολλές φορές επαναλάβει δεν προσφέρει καμία λύση η τοποθέτηση δεματοποιήτη. Οι δεματοποιητές δεν είναι τίποτα άλλο από το κρύψιμο των σκουπιδιών κάτω από το χαλί, για να μην τα "βλέπει η πεθερά" (ο λαός στην προκειμένη περίπτωση). Βρομάνε, επιβαρύνουν την δημόσια υγεία και είναι επικίνδυνοι για πρόκληση πυρκαγιάς. Άλλωστε πριν λίγες μέρες στην γειτονική Πύλο έπιασε πυρκαγιά στις μπάλες των σκουπιδιών με επικίνδυνα αποτελέσματα για τις ανθρώπινες ζωές. Βλέπουμε άλλωστε ποια είναι η κατάσταση στο Ποτόκι.
Έχουν τεράστιες ευθύνες οι κυβερνήσεις, αλλά και η Περιφέρεια καθώς και η Δημοτική Αρχή, που στηρίζουν και εφαρμόζουν αυτή την πολιτική με χέρια και με πόδια.

Το ΚΚΕ από την πρώτη ώρα ήταν αντίθετο στις χωματερές (π.χ. στις Λίμνες), αλλά και στους δεματοποιητές, όταν οι εκλεκτοί των κομμάτων του κεφαλαίου πανηγύριζαν ότι σωθήκαμε. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί προς το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων ούτε με τη συμφωνία Περιφέρειας και ΦοΔΣΑ με Ιδιωτική Εταιρεία για την Τριανταφυλλιά, η οποία θα διαχειρίζεται τα σκουπίδια για 40 χρόνια, θα αποφασίζει η ίδια για την διαχείριση τους και πόσο θα κοστίζουν - υπέρογκα στο λαό (η τιμή θα εκτιναχθεί στα 150 ευρώ τον τόνο).
Ευθύνες όμως έχουν και όσοι ωραιοποιούν την ΕΕ ως φιλοπεριβαλλοντική, που κοιτάει το καλό του λαού και του περιβάλλοντος και όχι των σκουπιδοεργολάβων.

Η ΕΕ ορίζει τους κανόνες με βάση τα "θέλω" των εργολάβων, φτιάχνει τους κανόνες στα μέτρα τους για να μπορούν να βγάζουν χρυσάφι από τα σκουπίδια.

Η μόνη ρεαλιστική, σύγχρονη πρόταση που σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον και συμφέρει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι αυτή του ΚΚΕ, που λέει ότι η διαχείριση των απορριμμάτων και το οικονομικό κόστος πρέπει να είναι στην ευθύνη του κράτους. Να δημιουργηθεί ένας Ενιαίος Δημόσιος Φορέας Διαχείρισης ο οποίος με Κεντρικό Σχεδιασμό θα εφαρμόζει κάθε σύγχρονη μέθοδο ανακύκλωσης-επεξεργασίας επιστημονικά τεκμηριωμένη με τις ελάχιστες επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, που θα δίνει βάρος στην πρόληψη και τη διαλογή στην πηγή. Διαφωνούμε με την επιλογή της καύσης. Διαφωνούμε με οποιαδήποτε εμπλοκή του ιδιωτικού κεφαλαίου στη διαδικασία της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αυτά πρέπει να παλέψει ο λαός του Πύργου και όλης της Ηλείας, γιατί διαφορετικά θα ακολουθούμε τους "σωτήρες" εργολάβους ή θα πέφτουμε σε τοπικιστικά αδιέξοδα που πολύ εύκολα μας «πλασάρουν» διάφοροι «πατριώτες της πόλης μας» λες και οι διπλανοί μας δεν έχουν τα ίδια προβλήματα.