«Όχι στην Τριανταφυλλιά» από Λυμπέρη και Χριστοδουλόπουλο

«Όχι στην Τριανταφυλλιά» από Λυμπέρη και Χριστοδουλόπουλο

Συντάκτης:

Στάθης Πουλιάσης

Δημοσίευση

Τετάρτη, 18 Ιούνιος 2014

Πηγή

Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ

Την κάθετη αντίθεσή τους και τη δυναμική αντίδραση από την πλευρά του δήμου Ήλιδας στο ενδεχόμενο της «φιλοξενίας» και λειτουργίας του δεματοποιητή των απορριμμάτων του δήμου Πύργου στην Τριανταφυλλιά εξέφρασαν την Τρίτη κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνάντησής τους ο νυν και ο νέος δήμαρχος Ήλιδας κ.κ. Γιάννης Λυμπέρης και Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

Στη συνάντηση, στην συμμετείχαν επίσης οι νεοεκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Ήλιδας κ.κ. Αλέξης Μανωλόπουλος και Χρήστος Φωτόπουλος, αποφασίστηκε η προσφυγή του δήμου Ήλιδας προς κάθε φορέα, οργανισμό και υπηρεσία προκειμένου να αποφευχθεί το «έγκλημα», όπως χαρακτηρίστηκε, για ολόκληρο το νομό, που ενδεχομένως θα θέσει σε κίνδυνο την προώθηση της μόνιμης λύσης του εργοστασίου διαχείρισης των απορριμμάτων!

«Γιατί κάποιοι επιμένουν για Τριανταφυλλιά και προσωρινές λύσεις;»


Μιλώντας πρώτος στο patrisnews.com ο νυν δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι θέσεις οι δικές μου επανειλημμένως έχουν δημοσιοποιηθεί, η προσπάθεια που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια επίσης έχει δημοσιοποιηθεί, το έργο το οποίο έχει αρχίσει να κατασκευάζεται κατά το ένα μέρος του επίσης έχει δημοσιοποιηθεί. Άρα γνωρίζουμε όλοι πια, πιστεύω πως θα έπρεπε να γνωρίζουμε γιατί απ' ότι άκουσα σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου κάποιοι φαίνεται ότι δεν το γνωρίζουν, το έργο, η οριστική λύση έχει πια δρομολογηθεί και έχει και χρονοδιάγραμμα και χρονικό ορίζοντα.

Προχωρά η κατασκευή του ΧΥΤΥ και το συνοδό έργο, ενώ στο άλλο σκέλος, που αφορά στο εργοστάσιο έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, έχει βγει η κοινοπραξία προσωρινός ανάδοχος και είναι πια δρομολογημένη η διαδικασία της υπογραφής της σύμβασης για να ξεκινήσει και αυτό το έργο. Οι χρηματοδοτήσεις εννοείται είναι εξασφαλισμένες.

Επομένως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι επιμένουν να μιλάνε για Τριανταφυλλιά, για προσωρινές διαχειρίσεις και λύσεις σκουπιδιών. Για να ακυρώσουν το έργο που έχει δρομολογηθεί; Και αν θέλουν να το ακυρώσουν τι πρόταση έχουν να κάνουν στη θέση του; Αν ακυρωθεί αυτό το έργο που κάναμε πάνω από μια δεκαετία να το δρομολογήσουμε και να το ξεκινήσουμε τι προτείνουν να κάνουμε; Να μεταφέρουμε τα σκουπίδια, όλος ο νομός, σε άλλους νομούς που θα έχουν ολοκληρωμένη διαχείριση με υπέρογκο κόστος στους πολίτες; Θα συνεχίσουμε την τακτική του κλεφτοπόλεμου με πρόστιμα όπως κάνουμε σήμερα; Δεματοποιητές επ' αόριστων δεν υπάρχουν».

«Θα προσφύγουμε και θα ακυρώσουμε τη διαδικασία»

Συνεχίζοντας ο κ. Λυμπέρης τόνισε: «Έχω να προτείνω και το είπα και στον Χρήστο Χριστοδουλόπουλο να μη σκέφτεται κανείς για δεματοποιητές και προσωρινές λύσεις στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς είτε αυτός είναι πολιτικός παράγοντας είτε θεσμικός, είτε διοικητικός παράγοντας π..χ. Δασάρχης. Οι πρώτοι οι οποίοι θα προσφύγουν και θα ακυρώσουν αυτή τη διαδικασία είμαστε εμείς, ο φορέας υλοποίησης του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης, ο δήμος Ήλιδας. Θα προσφύγουμε μέσα από ασφαλιστικά μέτρα στα Πρωτοδικεία, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου χρειάζεται για να ακυρώσουμε οποιαδήποτε απονενοημένη, επιπόλαιη προσπάθεια που θα γίνει γι' αυτό το λόγο».

«Να μη σκεφτεί κουτοπόνηρα κανείς»


Τέλος ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης ΛΥμπέρης είπε: «Λέω ως τελευταίο για να ξεκαθαριστεί και αυτό ότι ο ΧΥΤΥ ο οποίος κατασκευάζεται είναι ΧΥΤΥ. Λειτουργεί ταυτόχρονα με το εργοστάσιο. Να μην περάσει στο μυαλό κανενός ότι ο ΧΥΤΥ μπορεί να μετατραπεί σε ΧΥΤΑ. Αυτό αποκλείεται, απαγορεύεται, οι όροι οι οποίοι έχουν εγκριθεί και ψηφιστεί δίνουν νομική κατοχύρωση σε χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Για να υπάρξουν υπολείμματα σημαίνει ότι θα υπάρχει εργοστάσιο. Εάν δεν υπάρχει εργοστάσιο δεν μπορεί να λειτουργήσει και ο ΧΥΤΥ. Άρα λοιπόν μη σκέφτεται κουτοπόνηρα κανείς. Οι ΧΥΤΑ έχουν απαγορευτεί πια και από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Έγκλημα για ολόκληρο το νομό»


Από την πλευρά του, ο νέος δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος είπε στo patrisnews.com: «Και η απερχόμενη Δημοτική Αρχή και η καινούργια Δημοτική Αρχή σε αυτό το θέμα έχουν την ίδια άποψη. Δεν είναι δυνατόν να έρθουν σκουπίδια στην Τριανταφυλλιά γιατί τίθεται σε κίνδυνο το εργοστάσιο στερεών αποβλήτων. Εάν προχωρήσουν σε αυτή τη λύση θα είναι έγκλημα για ολόκληρο το νομό. Ήδη έχει δρομολογηθεί, ήδη γίνονται οι εργασίες στο χώρο και μια τέτοια κίνηση δυναμιτίζει τη λύση που χρόνια προσπαθούσαμε να εξεύρουμε. Θα μας φέρει τουλάχιστον μια δεκαετία πίσω. Σαν Δημοτική Αρχή θα είμαστε απέναντι, κατανοούμε το πρόβλημα των δημοτών του Πύργου, κατανοούμε το πρόβλημα της Δημοτικής Αρχής αλλά τους είναι γνωστό εδώ και τρία χρόνια, από τότε που σταμάτησε η λειτουργία του δεματοποιητή στο Ποτόκι και έπρεπε να είχε εξευρεθεί μια άλλη λύση. Δεν μπορεί να γίνει η Τριανταφυλλιά νέα Χάλκοβα, θα είμαστε απέναντι και με λύσεις νομικές θα προσφύγουμε αλλά και θα σταθούμε δυναμικά γιατί δεν μπορεί να προσπαθούν να μεταφέρουν το πρόβλημα εκεί που προσπαθούμε να δώσουμε τη λύση με το εργοστάσιο».