Ο Δήμος Αμαλιάδας καί η Επιχείρηση «ΧΥΤΑ στην Τριανταφυλλιά»

Ο Δήμος Αμαλιάδας καί η Επιχείρηση «ΧΥΤΑ στην Τριανταφυλλιά»

Συντάκτης:

Κυριάκος Γούναρης

Δημοσίευση

Πέμπτη, 11 Δεκέμβριος 2008

« Ανήρ χρηστός αιδείσθαι φιλεί» , Ευριπίδης

Καθημερινά, τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρονται σε ενέργειες που κάνουν οι Δημοτικοί τοπικοί παράγοντες για την ανάπτυξη του τόπου τους. Έργα υποδομής, αναπλάσεις χώρων στις έδρες των Δήμων και των Δημοτικών Διαμερισμάτων, σχεδιασμός και συντήρηση οδικών αξόνων για την άνετη πρόσβαση των κατοίκων μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων αλλά και της έδρας του Δήμου. Εκμετάλλευση της δυνατότητας που τους παρέχει η εφαρμογή ειδικών μέτρων για τις πυρόπληκτες και τώρα σεισμόπληκτες περιοχές. Τουριστική προβολή και ενημέρωση μέσω του διαδικτύου από την δραστηριότητα της κοινωνίας της πληροφορίας. Αξιοποίηση των περιαστικών δασών με την κατασκευή υποδομών για αξιοποίηση κλπ

Με απογοητεύει το γεγονός ότι η Δημοτική αρχή της πόλης μου είναι απούσα από τις δραστηριότητες αυτές και όσα ξεκίνησαν κατά την προηγούμενη θητεία της ή έμειναν ημιτελή (πεζοδρόμηση και φωτισμός Καρδαμά, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στην Κουρούτα κλπ) ή προχωρούν με απελπιστικά αργούς ρυθμούς (Αστική ανάπλαση Σοχιάς, αξιοποίηση και προβολή αρχαιολογικού χώρου και μουσείου Αρχαίας Ήλιδας, μουσείο Μπελογιάννη, αξιοποίηση κτιρίου Τατάνη, ολοκλήρωση ΑΤΕΙ, ολοκλήρωση κατασκευής Νοσοκομείου Αμαλιάδας κ.α.), ή αδιαφορεί για την λειτουργία άλλων όπως το Λαογραφικό Μουσείο.
Με απογοητεύει επίσης το γεγονός της επιλογής της Δημοτική αρχής, να απέχει από κάθε μορφής δραστηριότητα και δράση στα πλαίσια του Νομού Ηλείας, όπου δε συμμετέχουν εκπρόσωποί της, συμμετέχουν αποσπασματικά ή για προσωπικούς λόγους. Αυτό έχει σαν επακόλουθο την απομόνωση του Δήμου και την όχι και τόσο φιλική συμπεριφορά των άλλων Δήμων του Νομού έναντι του Δήμου Αμαλιάδας σε όλα τα θέματα, από την απλή συμμετοχή τους σε πολιτιστικές εκδηλώσεις μέχρι το σοβαρότατο θέμα των συνενώσεων, όπου κανένας δήμος δεν θέλει να συνενωθεί με τον δήμο μας οικιοθελώς.
Νομίζω να έχει υπ' όψιν του ο κ. Δήμαρχος τις δηλώσεις του Δήμαρχου Πύργου στις 11-7-08 στο ραδιοφωνικό σταθμό Ιόνιον FM με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ηλεία, τις δηλώσεις των Δημάρχων και τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των όμορων Δήμων για το θέμα των συνενώσεων .
Όλη αυτή η συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής μού είναι ακατανόητη γιατί δεν προάγει σε κανένα επίπεδο τα συμφέροντα του Δήμου και δε συμβάλει στην προοπτική συνεργασιών για την ανάπτυξη της περιοχής μας.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή της πόλης δε θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη Δημοτική Αρχή αν και είναι συνέχεια της, δείχνει κουρασμένη και δρα χωρίς προσανατολισμό και θέσεις για την ανάπτυξη τούτου του τόπου.
Για εκείνο όμως που δείχνει ενδιαφέρον και μεγάλη κινητικότητα είναι η δουλική εξυπηρέτηση του Φορέα Διαχείρισης Δημοτικών Στερεών Αποβλήτων Νομού Ηλείας(γιατί άραγε?) με την κατασκευή, κάποιου τύπου Εργοστασίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Ανατολικά της πόλης και σε απόσταση 5.8 χιλιόμετρα στην θέση Τριανταφυλλιά
Συσκέψεις και επιτροπές εν κρυπτώ χωρίς την παραμικρή ενημέρωση των κατοίκων αυτής της πολύπαθης περιοχής που καλούνται από την Δημοτική τους Αρχή που αλλαξοπίστησε την τρίτη τετραετία (γιατί άραγε ?), να βγάλουν ¨το φίδι από την τρύπα¨, σχετικά με το υπαρκτό πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών όλου του Νομού Ηλείας. Μόνο εμείς κατά την Δημοτική Αρχή που έχει αυτοαναγορευθεί ως προστάτης της υγείας του Ηλειακού λαού(γιατί άραγε?) έχουμε αυτή την υποχρέωση και κανένας άλλος.

Η Δημοτική αρχή με την άστοχη ενεργεία της να δεχθεί αδιαμαρτύρητα την Τριανταφυλλιά, τέταρτη στην κατάταξη καταλληλότητας ως χώρος διαχείρισης απορριμμάτων στο Ν. Ηλείας, σαν τον μοναδικό κατάλληλο χώρο για την δημιουργία ενός και μοναδικού έργου, όπως και αν λέγεται αυτό, για την διαχείριση απορριμμάτων, κάτι που επεδίωκαν για πολλά χρόνια παράγοντες του Ν. Ηλείας για διαφορετικούς λόγους ο καθένας από αυτούς και με τις μετέπειτα δουλικές ενέργειες της προς τον καθ’ ύλη αρμόδιο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων Ν. Ηλείας και κάθε άλλο αρμόδιο, έχασε κάθε δυνατότητα που θα της έδινε, έστω ακόμα και μετά από πιέσεις, το δικαίωμα, να συζητά, να αποριπτει, να υποδεικνύει, και σε τελευταία ανάλυση να αρνείται την κατασκευή του έργου και τούτο γιατί:
1. Αδιαμαρτύρητα αποδέχτηκε η Δημοτική Αρχή τον προγραμματισμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ΠΕ.Σ.Δ.Α. που ενώ περιλάμβανε εννέα (9) διαχειριστικές ενότητες για την διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων σε όλη την περιφέρεια, οκτώ (8) για τους νομούς Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας και ένα και μοναδικό, την Τριανταφυλλιά Αμαλιάδας για όλο το νομό Ηλείας.
2.Αδιαμαρτύρητα αποδέχτηκε την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων- ΧΥΤΥ Ν. Ηλείας που συνέταξε η κα Όλγα Γιαννακιτσίδου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στις 9 Μαρτίου 2007 σύμφωνα με την ΚΥΑ Η.Π.11014/7033/14-3-03 (ΦΕΚ 3323/2003) και παρά την επικαιροποίηση της σύμφωνα με το άρθρο 13 της πιο πάνω ΚΥΑ είναι ίδια με ελάχιστες προσθήκες για εξελιγμένες μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων που είχε συντάξει ο αναπτυξιακός σύνδεσμος Πύργου, πριν από δέκα πέντε χρόνια για τον ΧΥΤΑ στην θέση Τριανταφυλλιά και είναι γεμάτη από ανακρίβειες .
Επί τροχάδην αναφέρω:
- Ενότητα 2-1: Γεωγραφική Θέση του έργου- Ποσότητα Σχεδιασμού
Αναφέρει: Οι πλησιέστερες προς το χώρο υγιεινομονικής Ταφής οικιστικές περιοχές σε απόσταση 6 χιλιόμετρα σε ευθεία μεταξύ τους απόσταση από το χώρο τα Δημοτικά Διαμερίσματα μόνο του Δήμου Ιάρδανου. Άγιοι Απόστολοι 6 χιλιόμετρα ………., Φοναϊτικα 6 χιλιόμετρα και δεν είναι ορατή η περιοχή από τις ανωτέρω κοινότητες. Δεν αναφέρει πουθενά για τα Δ.Δ. του Δήμου Αμαλιάδας, Αμαλιάδα, Καρδαμάς, Δουναίικα που απέχουν αντίστοιχα 5,7 και 5,8 χιλιόμετρα και τα οποία έχουν πλήρη ορατότητα με το συγκεκριμένο χώρο και είναι τα μόνα που θα δεχτούν την όποια ρύπανση υπάρξει στον αέρα στα επιφανειακά και υπόγεια νερά.
- Ενότητα 4-6: Φυσικό περιβάλλον.
Αναφέρει: Στην άμεση γειτονιά του έργου δεν υπάρχουν αγροτικές καλλιέργειες και ποικιλία ειδών χλωρίδας. Ιδιαίτερα στην υπό εξέταση περιοχή η χλωρίδα αποτελείται από εκτάσεις φρύγανων και ακανθωδών ημίθαμνων.
Ίσως η μελετήτρια και οι προστάτες του έργου να μην έκαναν έστω τον κόπο να μεταβούν στην υπό εξέταση περιοχή γιατί θα διαπίστωναν ότι, αυτός ο πανέμορφος χώρος κατά τα ¾ δυστυχώς γι' αυτούς έχει γίνει πάλι δάσος συμπαγές από χαλέπιο πεύκη, και το υπόλοιπο καλύπτεται από κουμαριές ρείκια και στο κάτω μέρος από πλατάνια.
- Ενότητα 4-6.2: Πανίδα
Αναφέρει: δεν υπάρχει νομοθετημένο καταφύγιο θηραμάτων στην περιοχή. Τα είδη ζώων που συνήθως απαντώνται είναι λαγοί και αλεπούδες... Υπάρχουν όλων των ειδών τα ποντίκια και φίδια!!!
Στην υποπαράγραφο όμως 4-6.3: Περιοχές με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον στο Νομό Ηλείας . Τμήμα Β. Καταφύγια Άγριας ζωής, αναφέρει:
Α. Κεραμίδα, όνια Βρεστά,…….. Τσαπαρέϊκα, Πλαιολάνθη, Αστερεϊκα, Λυμπερεϊκα, έκταση 6.0000 στρέμματα
Β. Βαθύ Λαγκάδι, Ακόνα, Κάστρο…… ταράτσες Λυμπερεϊκα έκταση 9.000 στρέμματα.
Τα καταφύγια άγριας ζωής αυτά θα έπρεπε να γνωρίζουν η μελετήτρια και οι προστάτες του έργου ότι απέχουν από την περιοχή της Τριανταφυλλιάς από 300 μέτρα μέχρι 3 χιλιόμετρα και είναι δύο από τις συνολικά τέσσερις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί σε όλο το νομό Ηλείας σαν καταφύγια άγριας ζωής.
- Ενότητα 4-12.2: Χρήση εκμετάλλευσης νερού.
Αναφέρει 24 γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή για άρδευση χωρίς όπως αναφέρει στην παράγραφο 4-6 να υπάρχουν καλλιέργειες. Τότε γιατί έγιναν οι γεωτρήσεις;

3. Με την ενέργεια της αυτή η Δημοτική Αρχή αποδέχεται (αν και σε προηγούμενη απόφαση του το Δ.Σ. Αμαλιάδας πριν τις εκλογές του 2006 το είχε απορρίψει γιατί άραγε ?) την απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ με ΑΠ 100561/5-7-2006 που αναφέρεται στην Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση για την κατασκευή ΧΥΤΑ Ηλείας στην Τριανταφυλλιά Αμαλιάδας, που αν δεν προχωρήσει για οικονομικούς λόγους το έργο του εργοστασίου της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων, ο ΧΥΤΑ στην Τριανταφυλλιά θα γίνει πραγματικότητα για όλο το Ν. Ηλείας.
4. Αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα η Δημοτική Αρχή Αμαλιάδας την κατασκευή του έργου και ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά χωρίς να γνωρίζει την σύνθεση των Δημοτικών Αστικών Αποβλήτων του νομού. άρα τον βαθμό επικινδυνότητας των από τον οποίο εξαρτάται άμεσα η ρύπανση του περιβάλλοντος
5 Αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα η Δημοτική Αρχή Αμαλιάδας την κατασκευή του έργου και ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά χωρίς να γνωρίζει, τις ποσότητες της λιμματολάσπης των βιολογικών καθαρισμών, τις ποσότητες των υπολειμμάτων από τις βιοτεχνίες ξύλου τα οποία υπολείμματα στην σημερινή εποχή δεν είναι αθώα γιατί είναι εμποτισμένα με διάφορα χημικά, τις ποσότητες των υπολειμμάτων από την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων (συσκευαστήρια, ελαιοτριβεία κλπ) τις ποσότητες των απορριμμάτων από άλλες δραστηριότητες από όλο το Νομό Ηλείας, τα οποία υποχρεωτικά θα θάβονται όλα ή μεγάλο μέρος από αυτά στον ΧΥΤΥ που θα κατασκευαστεί γιατί όλες οι εν ενεργεία χωματερές που υπάρχουν σήμερα υποχρεωτικά θα κλείσουν.
6. Αποδέχτηκε η Δημοτική Αρχή Αμαλιάδας τον χώρο της Τριανταφυλλιάς για την δημιουργία του έργου χωρίς να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της ότι, στον ΧΥΤΥ που θα κατασκευαστεί με τις πιο καλύτερες και πιο προηγμένες μεθόδους διαχείρισης των Δ.Σ.Α. θα θάβονται 7 με 10 χιλιάδες τόνοι κάθε χρόνο περισσότερα απορρίμματα απ’ ότι θα έθαβε ο Αναπτυξιακός σύνδεσμος Πύργου, με την προϋπόθεση της πλήρους ανακύκλωσης των Δ.Σ.Α. σε όσους από τους Δήμους έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα συμβάσεις συνεργασίας με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Ηλείας για ανακύκλωση.
7. Αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα η δημοτική αρχή να δεσμεύσει μια τεράστια περιοχή της Αμαλιάδας και του Καρδαμά και να την οδηγήσει σε μαρασμό για τόσα χρόνια που θα εξαρτηθούν από το κόστος κατασκευής του έργου, το οποίο υπολογίζεται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, και από την επιφάνεια του ενεργού ΧΥΤΥ, χωρίς να γνωρίζουμε τις συνέπειες μετά το τέλος της λειτουργίας των. Αν θεωρήσουμε δε μόνο π.χ. ότι ο ΧΥΤΥ θα είναι 25 στρέμματα από τα 300 του συνολικού χώρου θα θάβονται στην περιοχή υπολείμματα και άλλα απόβλητα για πάνω από 50 χρόνια. Και όλα αυτά τα υπολείμματα από την επεξεργασία ή τα γεωργικά ή κτηνοτροφικά απόβλητα κύριοι της Δημοτικής Αρχής δεν είναι τόσα αθώα. Εάν μπαίνατε στο κόπο και κάνατε μια απλή περιήγηση στο διαδίκτυο θα βλέπατε ότι τα υπολείμματα αυτά από την όποια μορφής επεξεργασία εξαρτώνται από την σύνθεση των , πολλά από αυτά δε θεωρούνται υψηλού κινδύνου ρύπανσης και έτσι τα διαχειρίζονται στον αντίστοιχο ΧΥΤΥ.
8. Αποδέχτηκε η Δημοτική αρχή την κατασκευή του έργου στην Τριανταφυλλιά Αμαλιάδας χωρίς να υπάρχει ουσιαστική δέσμευση από κανέναν δήμο στο νομό για την κατασκευή των δυο σταθμών μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων υλικών. Αποτέλεσμα αυτής της βιαστικής και αβασάνιστης απόφασης σας είναι να δέχεστε την προφορική διαβεβαίωση του Δημάρχου Γαστούνης που «ποιών την ανάγκη φιλοτιμία», μετά την ομόφωνη άρνηση του Δ.Σ. Τραγανού να δεχθεί στα όρια του τον σταθμό μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων υλικών, την κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων υλικών για όλη την Βόρεια Ηλεία από τα Χανάκια μέχρι τη Βάρδα, που αλλού, στα όρια του Δήμου Αμαλιάδας και αυτός, στον υπάρχοντα σκουπιδότοπο της Γαστούνης δίπλα στο ρέμα ¨Μαργαρίτα¨ χωρίς καμιά αντίδραση από μέρους σας.
9. Αποδέχτηκε η Δημοτική αρχή την κατασκευή του έργου στην Τριανταφυλλιά Αμαλιάδας χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των κατοίκων στο δύσκολο έργο της αλλαγής νοοτροπίας στην διαχείριση των αποβλήτων στην πηγή που είναι και απαραίτητη προϋπόθεση για την όσο το δυνατόν σωστότερη λειτουργία του έργου. Χωρίς να έχει υπογραφεί από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Ηλείας η σύμβασή συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Αποβλήτων Α.Ε.. Χωρίς να δέχεται το κέντρο Διαμόρφωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Καλαμάτας την εξυπηρέτηση του Νοτίου τμήματος του Νομού Ηλείας. Χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για την κατασκευή των σταθμών μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων υλικών. Δηλαδή όλα τα σκουπίδια στην Τριανταφυλλιά.
10. Αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα η Δημοτική αρχή την κατασκευή του έργου στην Τριανταφυλλιά Αμαλιάδας. χωρίς καν να σκεφτεί ότι ο προτεινόμενος χώρος είναι Ανατολικά – Νοτιοανατολικά των Δ.Δ. Αμαλιάδας και Καρδαμά και ότι καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου κατά τις βραδινές ώρες επικρατούν άνεμοι Ανατολικοί- Νοτιοανατολικοί (κατεβάτης) συμπαρασύροντας άμεσα την όποια ρύπανση από τις δραστηριότητες της λειτουργίας του έργου προς τις κατοικημένες αυτές περιοχές.
11. Αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα η Δημοτική αρχή την κατασκευή του έργου στην Τριανταφυλλιά Αμαλιάδας χωρίς να έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων το στοιχειώδες, να έχει καθοριστικό ρόλο στην λειτουργία του εργοστασίου και του ΧΥΤΥ. Και όχι μόνο αυτό αλλά αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη μελέτη , δηλαδή όλες τις ευθύνες για τις όποιες αστοχίες υπάρξουν στο μέλλον και πού θα τις πληρώσουν οι πολίτες της περιοχής της, είναι υποχρεωμένη όπως έκανε η κ. Αντιδήμαρχος πρόσφατα (Πρώτη 16/9) να απολογείται για τυχών καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου στους μεγάλους ευεργέτες της πόλης !!!! .

Η απόφαση σας αυτή, κύριοι της Δημοτικής Αρχής, έχει αρχίσει να αποδίδει τους πρώτους καρπούς για την προοπτική ανάπτυξης της περιοχής. Η πρόταση των μελετητών του Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) για την συνένωση των Δήμων της Ηλείας με τον Καποδίστρια 2 είναι τρανή απόδειξη της λαθεμένης βιαστικής και χωρίς βάσανο απόφαση σας . Συνένωση με το Δήμο Ιάρδανου που και σε εκείνον ανήκει ένα μέρος του χώρου της Τριανταφυλλιάς, δηλαδή ένας δήμος για την διαχείριση των σκουπιδιών του Ν. Ηλείας, ένας μεγάλος Σκουπιδόδημος.

Κύριοι της δημοτικής αρχής, είναι ακόμα καιρός να ασχοληθείτε με σοβαρότητα για την ανάπτυξη του τόπου και όχι για την καταδίκη του. Υπάρχει ακόμα χρόνος μιας πιο προσεκτικής μελέτης του όλου θέματος. Μην καταδικάσετε αυτόν τον τόπο σε μαρασμό και απαξίωση δεν του αξίζει
Τέλος, η ιστορία αναφέρει τον Ηρόστρατο, που θεώρησε σπουδαία πράξη την καταστροφή του ναού της Εφέσου ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου για να εξασφαλίσει την μνήμη του ονόματός του. Δεν αξίζει σε τούτο τον πανέμορφο και ευλογημένο τόπο η απαξίωση και η καταστροφή, θα είναι δε ντροπή για εμάς τους Αμαλιαδίτες να έχουμε στη σημερινή εποχή νέους Ηρόστρατους μεταξύ μας.-