Πληθαίνουν οι φωνές ενάντια στο έγκλημα της «Τριανταφυλλιάς»

Πληθαίνουν οι φωνές ενάντια στο έγκλημα της «Τριανταφυλλιάς»

Συντάκτης:

Super User

Δημοσίευση

Δευτέρα, 30 Ιούνιος 2014

Πηγή

ilialive.gr

Ο εξελισσόμενος σχεδιασμός των Αστικών αποβλήτων στην ΗΛΕΙΑ βασίζεται σε στοιχεία και δεδομένα που δεν στέκουν ούτε Επιστημονικά ούτε Οικονομικά για αυτό και οι αρμόδιοι αποφεύγουν 7 χρόνια τώρα ένα στοιχειώδη έστω Δημόσιο διάλογο. Αναγκαστικά πλέον τα ερωτήματα τίθενται προς την Περιφέρεια και του Πολίτες της Ηλείας και οι απαντήσεις πρέπει κάποτε να δοθούν. Ο Επιχειρησιακός σχεδιασμός των αποβλήτων προβλέπει δυο σταθμούς μεταφόρτωσης , ένα εργοστάσιο Βιολογικής επεξεργασίας και ένα ΧΥΤΥ για τα υπόλοιπα της επεξεργασίας. Η λειτουργία του προβλέπει Ιδιώτη Επενδυτή-Εργολάβο, επιβάρυνση των Δήμων με άγνωστο ποσό ανά τόνο [50 -80ευρώ /τόνο ] συν τα μεταφορικά και εγγυημένες ποσότητες για 27 χρόνια. Όλα αυτά ακούγονται ωραία αλλά δεν είναι. Για να γίνουν κατανοητά τα παραπάνω και η πραγματικότητα που θα δημιουργήσουν ,έχει σημασία να ξέρουμε τα εξής.

1ον] Κάθε ΠΟΛΗ θα στέλνει τα σκουπίδια της ,μέχρι να γίνει το εργοστάσιο, στο Δεματοποιητή της ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ,θα δραματοποιούνται και θα επιστρέφουν στην ΠΟΛΗ που τα παρήγαγε η οποία και θα αποθηκεύει μέχρι να γίνει το εργοστάσιο και να τα ξαναστείλει εκεί για τελική επεξεργασία. Αναλογιστείτε το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος της περιφοράς, δίκην επιταφίου ,χιλιάδων τόνων σκουπιδιών εντός του Νομού και το πόσα χρήματα θα φύγουν από τα ταμεία των Δήμων για μια τέτοια διαδικασία ,η οποία εάν είχε σχεδιάσει στον Ιδιωτικό τομέα ο υπεύθυνος θα έψαχνε για δουλειά.

2ον] Κάθε ΠΟΛΗ θα υπογράψει σύμβαση εγγυημένης ποσότητας για 27 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά μας ,ακόμη και εάν δεν παράγουν μετά από 15 χρόνια καμιά ποσότητα σκουπιδιών η έχουν βρει ένα τρόπο να τα εξαφανίζουν, θα συνεχίσουν να πληρώνουν συγκεκριμένα χρήματα κάθε μήνα στον εργολάβο ,τα οποία μεταφράζονται σε εκατοντάδες χιλ ευρώ η ακόμη και εκ.ευρώ ανά/ έτος .Μάλιστα αυτή η πληρωμή δεν θα είναι στην διακριτική ευχέρεια των Δήμων αλλά θα παρακρατείται από την κρατική επιχορήγηση με η χωρίς την συναίνεση τους. Ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο» ?

Οι ΠΟΛΙΤΕΣ μέσω της αύξησης των Δημοτικών τελών .

Είναι αναγκαία τα παραπάνω για να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών στην ΗΛΕΙΑ ? ΟΧΙ μόνο δεν είναι αναγκαία αλλά είναι και καταστροφικά.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ

Με 30 εκ ευρώ [μπορεί και 25 ] , μπορούμε με πιστοποιημένες και εφαρμοζόμενες χρόνια τώρα Τεχνολογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , να φτιάξουμε 5-7 περιφερειακούς σταθμούς Ανταποδοτικής Μηχανικής Ανακύκλωσης με υποστηρικτικούς μηχανισμούς Ανακύκλωσης στην πηγή, προσωρινή αποθήκευση ασφαλέστατη στο περιβάλλον, χωρίς πολυδάπανες μεταφορές και άγνωστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μια κεντρική Πυρολυτική μονάδα [προσοχή όχι καύση] 30.000τόνων με ετήσια παραγωγή Ηλεκτρικής ενέργειας 11.037.600 KWh [διαθεσιμότητα 80%].

Τα έσοδα από ένα τέτοιο επιχειρησιακό σχεδιασμό θα είναι 980.000ευρώ ετησίως με σημερινές τιμές πώλησης της παραγόμενης ενέργειας και τα έξοδα [στο μάξιμουμ ] δεν θα ξεπερνούν τις 740.000ευρώ ετησίως ,χωρίς να λάβουμε υπόψη μας τα έσοδα από τα προϊόντα ανακύκλωσης .
Ο σχεδιασμός αυτός θα παράγει μόνο 3-7% υπόλοιπα για τον ΧΥΤΥ, αντί του 15-40% που παράγει η ήδη υιοθετημένη τεχνολογία σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ..
Ένας τέτοιος σχεδιασμός χρηματοδοτείται πανεύκολα από την Ευρώπη ,ιδιαίτερα από τον νέο ΕΣΠΑ [ΣΕΣ], διότι πέραν των άλλων εμπεριέχει με γεωγραφικούς όρους καινοτομικές εφαρμογές.

Προς τι λοιπόν οι εργολάβοι και η υιοθέτηση Τεχνολογιών που θα οδηγήσουν σε ένα ιδιότυπο μνημόνιο τον Νομό για 27 χρόνια άνευ λόγου και αιτίας ?

Ο ΦΟΣΔΑ [σύνδεσμος για τα σκουπίδια στον Νομό μας ] αρνείται, 7 χρόνια τώρα, ένα δημόσιο διάλογο πάνω στα επιστημονικά και τεχνο-οικονομικά δεδομένα της πολιτικής που ακολουθεί και των επιχειρησιακών και τεχνολογικών επιλογών που κάνει .

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ λοιπόν προς την Περιφέρεια να επέμβει ως υπεροτοπική εκλεγμένη, με νωπή εντολή, Κυβέρνηση , και να ελέγξει , εάν όσα υποστηρίζουμε και παράλληλα καταγγέλλουμε είναι αληθή. Εάν έχουμε δίκιο ,να παρέμβει και να προληφθεί, όσο είναι καιρός ακόμη, ένα έγκλημα εις βάρος των Οικονομικών των Δήμων και τα πολιτών της Ηλείας . Για τα παραπάνω μπορούμε να προσκομίσουμε σε οποιονδήποτε αρμόδιο ,όλα τα απαραίτητα στοιχεία αναλυτικά και τεκμηριωμένα από την Ευρωπαϊκή εμπειρία . Τα επιχειρήματα περί μη τροποποίησης του φυσικού αντικειμένου και ήδη δρομολογημένου έργου δεν στέκουν για όσους γνωρίζουν την νομοθεσία και πρακτική αυτών των θεμάτων και σε τελευταία ανάλυση ,ας αναλάβουν δημοσίως τις ευθύνες τους αυτοί που αποφασίζουν εν κρυπτώ τόσα χρόνια αντί να συζητούν δημοσίως ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα και έργο . Πρέπει να τονισθεί ότι δεν ισχύουν όσα ακούγονται για άλλους λόγους όπως

1ον] Θα χαθούν τα εγκεκριμένα χρήματα .
Δεν χάνεται τίποτα
2ον]Χρειάζεται πολύς χρόνος αλλαγής του Περι φερειακού σχεδιασμού .
Ούτε 2 μήνες δεν χρειάζονται
3ον] Θα καθυστερήσει το έργο πολύ .
Ένα έργο πυρόλυσης λόγω επιφανειακών εγκαταστάσεων γίνεται σε ένα χρόνο .Το προγραμματιζόμενο λόγω πολλών εκσκαφών κ.λ.π. θέλει τουλάχιστον 3 χρόνια .

Για την ΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΦΩΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΣΑΛΠΕΑΣ

Ακολουθούν 70 υπογραφές οι οποίες είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου