Το ζήτημα της Τριανταφυλλιάς στο zoungla.gr

Το ζήτημα της Τριανταφυλλιάς στο zoungla.gr

Συντάκτης:

zougla,gr

Δημοσίευση

Κυριακή, 25 Ιανουάριος 2009

Πηγή

zougla.gr

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Αμαλιάδας η απόφαση του δημάρχου, κ. Γιάννη Λυμπέρη, να δημιουργήσει σκουπιδότοπο και εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στη θέση «Τριανταφυλλιά».

Οι κάτοικοι της Αμαλιάδος, του Καρδαμά και της Κορυφής αρνούνται την κατασκευή του ΧΥΤΑ και του εργοστασίου, αναφέροντας ότι ένα τέτοιο έργο σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα σπίτια τους είναι επικίνδυνο τόσο για την υγεία τους, όσο και το περιβάλλον.

Η δημιουργία ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη περιοχή ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τότε ο δήμος Πύργου, αρνούμενος να διαχειρισθεί τα δικά του σκουπίδια μέσα στα όριά του θέλησε να δημιουργήσει σκουπιδότοπο στην «Τριανταφυλλιά». Οι κάτοικοι της Αμαλιάδας, των γύρω περιοχών και ο σημερινός δήμαρχος της Αμαλιάδας, ενεργό, τότε, μέλος της «Κίνησης Πολιτών Αμαλιάδας», η οποία αντιδρά στη λύση της «Τριανταφυλλιάς», αντιδρούν έντονα και τα σχέδια του Πύργου ακυρώνονται.

Το θέμα επανέφερε όμως ο ίδιος ο κ. Λυμπέρης το 2008, όταν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εισηγήθηκε τη δημιουργία σκουπιδότοπου και εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην «Τριανταφυλλιά», που θα εξυπηρετεί ολόκληρο το νομό Ηλείας.

Στο μεταξύ, τον περασμένο Ιούλιο, μια νέα εξέλιξη ήρθε να "βοηθήσει" τους κατοίκους στην δημιουργία του έργου, καθώς στην «Τριανταφυλλιά» και δίπλα στις πηγές του Καρδαμαϊκού ποταμού, ανακαλύφθηκε ένας θολωτός Μυκηναϊκός τάφος.

Ακούστε τι δήλωσε για το θέμα ο κ. Άγγελος Λιβαθινός, μέλος της «Κίνησης Πολιτών Αμαλιάδας».

Ο κ. Λυμπέρης από την πλευρά του δήλωσε στη zougla.gr ότι με τη δημιουργία του έργου θα δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων της περιοχής και πως ακόμη και αν εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί το έργο, θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα πριν την υλοποίησή του.

Το θέμα πλέον βρίσκεται στα χέρια του υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, οι οποίοι πρέπει να αποφασίσουν αν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα μπορούν να γειτονεύουν με ένα ΧΥΤΑ.