Νέα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα

Νέα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα

Συντάκτης:

triantafyllia.gr

Δημοσίευση

Παρασκευή, 19 Μάρτιος 2010

Πηγή

Εφημερίδα "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ", 19.03.2010

Η ανακάλυψη νέων αρχαιολογικών ευρυμάτων στον επίμαχο χώρο της Τριανταφυλλιάς θέτει οριστικά τέλος στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής Αμαλιάδας και του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων να κατασκευάσουν εκεί εργοστάσιο ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων και χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων για όλη την Ηλεία.

Η Τριανταφυλλιά ως χώρος δημιουργίας «σκουπιδότοπου» είχε απορριφθεί με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαλιάδας και κινητοποιήσεις των δημοτών της, αλλά πριν δύο περίπου χρόνια την επανέφερε ο Δήμαρχος Αμαλιάδας αναθέτοντας μάλιστα σχετική μελέτη.
Τον Ιούλιο του 2008 βρέθηκαν στην περιοχή θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι, γεγονός που καθιστούσε το χώρο αρχαιολογικό και έπρεπε να απορριφθεί οποιαδήποτε σκέψη για τη δημιουργία «σκουπιδότοπου» εκεί.

Ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων, όμως, επέμενε στη λύση αυτή και προτάθηκε να χρηματοδοτήσει ανασκαφικό έργο, με την ελπίδα πως τα ευρήματα δεν θα ήσαν ικανά να αποτρέψουν το έργο.

Πριν λίγες μέρες ξεκίνησαν οι ανασκαφικές εργασίες, οι οποίες όμως φέρνουν νέες εξελίξεις. Στο χώρο βρέθηκε ένας ακόμη τάφος, κιβωτιόσχημος αυτή τη φορά, όπως και μέρος της τοιχοποιίας δύο κτηρίων, που δηλώνει την ύπαρξη οικισμού στην περιοχή.

Μάλιστα οι διαστάσεις του ενός εξ αυτών των κτηρίων είναι τέτοιες, που εκτιμάται πως πρόκειται για δημόσιο οίκημα. Τα νέα αυτά ευρήματα, όπως και τα άλλα που αναμένεται ν' ανασκαφούν κηρύσσουν αυτόματα το χώρο ως αρχαιολογικό και μάλιστα υψίστης σημασίας αποτρέποντας κάθε σχεδιασμό για την κατασκευή εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων.